U Plavu se gradi mini sirara

Bez autora
Dec 19 2016

Predsjednik Opštine Plav, Orhan Šahmanović, kazao je za Radio Crne Gore, da će do narednog ljeta biti otvoren hotel Plavsko jezero, a do aprila pogon za preradu sira. Decembar je vrijeme za sumiranje rezultata, ali i za projektovanje šta treba raditi u narednoj godini. U lokalnoj samoupravi u Plavu najavljuju ambiciozne projekte koji će otvoriti 200 novih radnih mjesta. Plavska opština raspolaže velikim šumskim blagom, a bogatstvo je i borovnica koju treba znati iskoristiti. Posredstvom projekta prekogranične saradnje sa Srbijom, novcem Evropske unije u Plavu se gradi mini sirara koja će prerađivati 1500 litara mlijeka. Projekat će biti realizovan do narednog aprila. Vrijedan je 180.000 eura, a tri radnika će finansirati evropski partner i to godinu i po, kaže Šahmanović i ističe da je cilj udružiti poljoprivrednike i formirati farmu.

U Plavu se gradi mini siraraPredsjednik Opštine Plav, Orhan Šahmanović, kazao je za Radio Crne Gore, da će do narednog ljeta biti otvoren hotel Plavsko jezero, a do aprila pogon za preradu sira.

Decembar je vrijeme za sumiranje rezultata, ali i za projektovanje šta treba raditi u narednoj godini. U lokalnoj samoupravi u Plavu najavljuju ambiciozne projekte koji će otvoriti 200 novih radnih mjesta.

Plavska opština raspolaže velikim šumskim blagom, a bogatstvo je i borovnica koju treba znati iskoristiti.

Posredstvom projekta prekogranične saradnje sa Srbijom, novcem Evropske unije u Plavu se gradi mini sirara koja će prerađivati 1500 litara mlijeka.

"Projekat će biti realizovan do narednog aprila. Vrijedan je 180.000 eura, a tri radnika će finansirati evropski partner i to godinu i po", kaže Šahmanović i ističe da je cilj udružiti poljoprivrednike i formirati farmu.

Ukoliko država dodijeli koncesiju na šumu i kada se otvori hotel Plavsko jezero, što je predviđeno do ljeta, Plav bi dobio dvije stotine novih radnih mjesta, što je značajno za Crnu Goru, a ne samo za siromašnu lokalnu zajednicu, rekao je Šahmanović.

Šahmanović ne zaboravlja potencijal koji ima plavska borovnica.

"U toku su razgovori sa Ministarstvom poljoprivrede da se brendira plavska borovnica. Čvrsta su predviđanja da se u privatno javnom partnerstvu otvori otkupna stanica, a kasnije i pogon za preradu", riječi su Šahmanovića.

Razgovori sa investitorima zakazani su za drugu polovinu januara. Važna tema biće eksploatacija šume i ukoliko budu obezbijeđene koncesije bilo bi moguće zaposliti stotinjak radnika i što je važno ne bi škodilo interesima Nacionalnog parka, naglašava prvi čovjek Plava.

U lokalnoj samoupravi posebnu pažnju posvećuju seoskim i katunskim putevima. Kako je rečeno svake godine više od 70.000 eura uloži se u lokalnu putnu mrežu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik